Cikkek

Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Gyakorolhatjuk a tudatos jelenlétet, mint egy egyszerű életvitelbeli praktikát. 

Azért, hogy kicsit jobban jelen legyünk az életünkben. Ez esetben a gyakorlást követően, jobban tudunk majd fókuszálni, sikeresebbek lehetünk a céljaink elérésében. Ha kialakítunk egy közvetlen kapcsolatot önmagunkkal, jobban tudunk számítani magunkra, ami által könnyebben vehetjük a kihívásokat. Tudományos pszichológiai kutatások bizonyították, hogy a jelenlét gyakorlatok csökkentik az érzelmi impulzivitást, hatásukra nő a lelki megküzdő képességünk. Rugalmasabbakká válhatunk az élet kihívásaival szemben, nő a koncentrációs képességünk, és a problémaorientált szemléletünk megoldás fókuszúvá válhat.

A Mindfulnessnek nagy a stresszoldó hatása, nyugodtabbak, empatikusabbak lehetünk önmagunkkal, és másokkal is. Ha ezen túlmenően is érdekel minket a jelenlét gyakorlás, akkor kitűzhetjük magunk elé azt a vágyat, hogy megtapasztaljunk valami magasabb rendűt önmagunknál. Számtalan meditációs forma elérhető napjainkban.

Milyen is ez a jelenlét?

Az intellektusunk elképzeléseitől mentes, tudatos figyelem, mindig a jelenre irányul. Nyitott és szemlélődő állapotba hozzuk magunkat, aminek a kulcsa az, hogy elfogadókká, ítélkezéstől mentessé tegyük a gondolatainkat. Lebegő figyelemmel megfigyeljük, hogy mi az ami van, ott és akkor, amikor a gyakorlást végezzük.

Rendkívüli élmény, amikor egy semleges megfigyelő állapotból érzékeljük önmagunkat! Ennek a belső figyelemnek a képessége – fejleszthető sajátosságunk. Általa tudjuk megtapasztalni a tudatos jelenlétet is, hiszen a tudatosság tere is bennük keletkezik.

Jelenlét
Ha jelen vagy, jelen van benned az Univerzum

A belső figyelem képességét az elcsendesedésen keresztül, a testünk különböző pontjaira való tudatos odafigyeléssel, érzékeléssel fejleszthetjük. Kitartó fókuszgyakorlatokkal, relaxációkkal, vezetett meditációkkal erősíthetjük. De segítségünkre lehetnek a napjainkban igen csak közkedvelt légzőgyakorlatok is. Különféle mozgásterápiás, és holisztikus szemléletű programokban is sokat fejlődhetünk a testtudatosságunkkal, mint például a jógában, táncban, Tai chiban, Csikungban, Feldenkrais módszerben, Alexander technikában stb.

Bármilyen módon is kezdjünk bele a testünkkel kapcsolatos önmunkába egy kicsit le kell lassulnunk, hagyni magunkat elcsendesedni. Ezek a módszerszerek ebben is segíthetnek nekünk. Mert a belső kapcsolatunk önmagunkkal, a zakatoló gondolataink csendjének mélyén van. Túl a külvilág zajain, túl a mentális késztetéseinken. Túl a személyiségünk reakcióin. Időt szükséges szánni magunkra következetesen, ami azt jelenti, hogy nem elég hébe-hóba gyakorolni a kapcsolódást. Hiszen nagyon impulzív, és ingerlő a rohanó életünk. Ha nem segítünk magunknak a meglassulásban, nem lesz sikerélményünk a saját intimitásunkról, nyugalmunkról.

Minden jelenség lényegnélkülisége

Amikor mindennap leülünk (de legalább egy héten háromszor), és csendben eltöltünk önmagunkkal egy kis időt, akkor szép lassan a maga ritmusában a jelenlét átformálja azokat a mély mintákat, amiket az állandó rohanás során sajátítottunk el. Mint például az agyalás, akarás, türelmetlenség, törekvés, hajsza, feszültség, stressz.

Nyugalom
A belső nyugalom előbb-utóbb kiárad az egész életünkre

Üljünk nyugodtan, anélkül, hogy elvárásaink lennének magunkkal, anélkül, hogy gondolnánk valamire, vagy meg akarnánk oldani valamit. S hetek alatt egyre könnyedebbekké válnak a belső gyakorlatok. Minden alkalommal próbáljunk figyelmet szentelni, napi tizenöt – húsz percben annak, hogy átéljük a felmerülő jelenségeket, testérzeteket, környezeti hatásokat, minősítésmentesen, lényegnélküli módon, a tapasztalat öröméért. A tudatos jelenlét olyan eszköz, ami valószínűleg egyidős az emberiséggel, ezért bízhatunk abban, hogy mindannyiunknak menni fog, ha elszánjunk magunkat rá.

Mini Mindfulness gyakorlat otthoni használatra

Helyezkedj el kényelmesen. Az előző cikkből (Hogyan fejlesszük a belső figyelmünket?) már megtanulhattad, hogyan hozd magad relaxált állapotba, és kapcsolódj a légvételeddel. Most egy kicsit beljebb megyünk a légzésünkben.

  • Számolj lassan, könnyedén négyig miközben az orrodon át lélegezz be a négy ütemre. Majd lassan, szájon át fújd ki a levegőt szintén négyig számolva. Ismételd meg be és kilégzést a négy-négy tempóval, összesen hatszor.
  • Végezd tovább a be- és kilégzést immáron számlálás nélkül, s közben érezd át a következő gondolatot: belélegzem a békét és a nyugalmat, kilélegzem a feszültséget és a stresszt. Ismételd hatszor.
  • Ezután képzeld el, hogy az elméd egy fehér szoba, ahol bal és jobb oldalon is van egy-egy ajtó. A gondolatok az egyiken bejönnek, a másikon pedig kimennek. Ülj a szoba közepén, az elméd középpontjában. Ahogyan áthaladnak a szobán a gondolatok, lásd őket, figyeld őket úgy, hogy nem vonódsz bele egyikbe sem. Ehhez csak arra van szükséged, hogy észleld „hopp, itt ez a gondolat a munkámmal kapcsolatban” vagy „nocsak, itt ez a gondolat a délutáni teendőimről”. Majd mikor nevén nevezted, hogy mi ez a gondolat, ami felmerült – ne bonyolódj bele, hagyd kimenni a gondolatot a másik ajtón, és kövesd a figyelmeddel. Majd újra figyelj középre, pihenj, s ha megjelenik egy új gondolat, könnyedén kövesd át a szobán az iménti módon.
  • Végezd a gyakorlatot addig, amíg könnyedén tudod kísérni a gondolatokat. Közben figyelj a csendekre, a békére a gondolatok között. És pihenj. Töltődj fel a jelenben.
  • Ha valami miatt zavaróvá válik a játék, vagy úgy érzed, hogy elég időt töltöttél benne, akkor lassan helyezd át a figyelmed a külvilág zajaira. Érzékeld kicsit, hogy mi szűrődik be. Mozgasd meg óvatosan a kezeidet, és a lábaidat. Nyújtózkodj egy jó nagyot. A tenyereidet tedd a szemeid elé, és lassan engedd át rajtuk a fényt. Amikor hozzászokott már a szemed, vedd el a kezed, és térj vissza a mindennapi teendőidhez.

A tudatos jelenlét egy kivezető út a folyamatos ítélkezéseinkből is. Az örökös versengés, rangsorolások és összehasonlítások világának fénykorát éljük, sosem volt még ennyire szükségünk arra, hogy másképp gondolkodjunk. A figyelmünk irányítása, és a képességeink tudatos használata megoldás lehet arra, hogy az életünket ne egy mókuskerékben éljük le. Szükségünk van önmagunkra. Mert bármi is történjék velünk, magunkat mindenhová visszük magunkkal. Épp ezért megismerni, és megtanulni kezelni a belső folyamatainkat, kulcs lehet ahhoz, hogy sikeresebb és boldogabb életet élhessünk.


Ezt a cikket a Hetényi Géza Kórház Egészségfejlesztési Irodájának megbízásából készítettem. 


Iratkozz fel a Youtube csatornámra itt, mert hamarosan ingyenes jelenlét gyakorlatok lesznek rajta elérhetőek. 


Fotók: Pixabay 

Tetszett? Támogasd a munkámat. Oszd meg! Köszi! 🙂

Y