Testtudatosság
Cikkek

Testtudatosság – a testünk gyengéd megközelítése

A testtudatosság az önmagunkra hangolódás képessége. 

A testtudatosság nem más, mint az érzelmi, gondolati, testünkkel kapcsolatos érzeti és energetikai tudatosság. Sokan vannak akik az érzéseiket nehezen tudják beazonosítani, ezt többször láttam a praxisomban, amikor másokat kísértem a céljaik elérésében. Viszonylag gyakori jellemző, hogy az emberek az érzéseiket gondolják, és nem érzik.

Az életutunk során megtanuljuk, hogy mit jelent valami, de hogy milyen érzés annak a valaminek az átélt érzete, azt nem. Többek között ez az oka annak is, hogy rengeteg elvárással vagyunk a környezetünk felé úgy, hogy közben a saját szükségleteinket sem tudjuk felismerni, és kifejezni. Ha éreznénk önmagukat, nem másoktól várnánk, hogy megtegyenek értünk valamit. Mi magunk válnánk cselekvőkké.  

Aki megtanul önmagával kapcsolódni, valódi válaszokat keresni az élete miértjeire, az előbb-utóbb az önreflexiós képességet is gyakorolni tudja. Amikor reflektálunk saját magunkra – társas helyzetben pedig nem csak magunkra, hanem a másik félre is – akkor képessé válhatunk valódi, elmélyült, és intim kapcsolatok kialakítására. Ha nem érezzük, nem érzékeljük önmagunkat, pusztán csak gondolkodunk a dolgainkról, akkor az emberi kapcsolataink is megrekednek az elgondolások szintjén. Mélyebb interakció, megérintődés, valódi találkozás nem történik bennük.

A tudatosság elvezet a jelenléthez

Az önismeretünk valódibb tere ott kezdődhet, amikor az érzéseinket, a testérzeteinket, és a gondolatainkat felismerjük, megértjük mi miért működik bennünk úgy ahogy, majd tudatosan irányítani kezdjük őket. Nem pedig automata üzemmódban cselekedni valamit aszerint, amerre elvisz épp egy hangulat, érzés vagy gondolat minket. Amikor ezekkel összhangban – vagy egy adott szituációban éppen ezekkel ellentétesen – képesek vagyunk önazonosan cselekedni, a számunkra fontos értékek mentén, akkor elmondhatjuk, hogy kapcsolatban vagyunk magunkkal. Ekkor a személyiségünknek többé nem a rabjai, hanem irányítói vagyunk.

Egyensúly

A belső kapcsolat kialakítása önmagunkkal, a Mindfulness, a különféle meditációs technikák, és a testtudatosság gyakorlatok pedig mind-mind olyan módszerek, amik segítik azt, hogy belülről vezérelve ezt minél többször meg is tudjuk csinálni. A tudatosság egy lehetőség, ami elvezet minket a jelen erőforrásaihoz.

Mit jelent a testtudatosság?

A testünk a tudatunkkal elválaszthatatlan egységet alkot. Ahogy a lelkünkkel is. Semmi sem felfogható a világból, a testünk nélkül. A tudatos, elmélyült kapcsolódás önmagunkkal abban segít, hogy képessé tudjunk válni megfigyelni a saját belső élményeinket.

Odafigyeléssel és megismeréssel fenntartható a testünk egészségi állapota. A lelkünk zavarait is időben észlelhetjük, ha figyelünk magunkra. Idejekorán megtapasztalódik a fájdalom, és számtalan betegség megelőzhető azzal, ha már a belépő tüneteket észleljük! Például, már eddig is kiemelt társadalmi rizikófaktor volt a mozgásszegény életmód, majd hozzáadódott a frissen mögöttünk lévő 2020-as év.

A cikk írásának pillanatában elmondható, hogy társadalmi problémakör lett a mozgáshiány. A lakosság jelentős része „home office” munkakörbe került, ami azt jelenti, hogy ülőmunkára lettünk kényszerítve a fennálló élethelyzet által, és közben korlátozott lett a mozgásterünk. Arra tippelek, hogy nagyon sok munkáltató nem adott az otthoni munka mellé egészséggel kapcsolatos tanácsokat. Ezért magunkról – magunknak kell előre gondolkodni.

A nyakunk, a vállunk, a hátunk felnőtt korban viszonylag gyorsan lemerevedik, görcsössé válik. Ha nem észleljük időben a testünk jelzéseit, akkor az ülőmunkához javasolt életmód tanácsok nem tudnak prevenciós céllal beépülni, hanem inkább utókorrekciók lesznek. Tartós ülés és számítógép előtt görnyedés esetén nem ússzuk meg, hogy egy egész állapotjavító terápiát igénybe vegyünk, hacsak nem kapcsolódunk a testérzeteinkkel még a bajok előtt.

Napközbeni pár perces apró gyakorlatok is sokat segíthetnek, de a rendszeres és megfelelő nyújtásokkal is kiegészített testmozgás csodákat tehet a testünk egészségének fenntartásában. Ahhoz azonban, hogy előre tudjunk gondolkodni valami ránk gyakorolt hatásáról, szükség van arra, hogy észleljük „itt és most” miben vagyunk. Hogy vagyunk? Mit érzünk? Hogyan küzdünk meg a jelen kihívásaival? Válaszokra senki mástól nem számíthatunk a saját életünkben, csak önmagunktól.

A gyógyulásunk fontos része a testtudatosság

A belső figyelem képessége mehet még mélyebbre a fiziológiánkban, például kiterjedhet a belső szerveinkre való tudatos odafigyelésre is. Számtalan hormonális, emésztési, és immunrendszert érintő tünetegyüttesünk lehet, amiket érzetekként, például egyensúlytalanságként, már korábban kommunikál a testünk velünk, minthogy kialakulna a konkrét betegség.

A női menstruációs ciklus zavarai, a férfi ivarszervek alul- vagy túlműködése, a szexuális libidó ingadozása rámutathat, hogyan vagyunk a nemi identitásunkkal kapcsolatos önismereti kérdésekkel. Bizonyos ételek vagy italok utáni bélrendszeri érzetek, a gyomrunkhoz kapcsolódó hangulatingadozások, mentális túlpörgések vagy épp a gyakori kimerültség érzés, ha figyelünk rájuk – üzenetek lehetnek a szerveinktől.

Nagyon sok olyan betegség van, ami mögött válaszok rejlenek, ha tudunk kicsit tapogatózni önmagunk felé és megismerni a saját tüneteinket. Nem feltétlenül kell mindig lelki okok után kutatni, az is mankó lehet, ha kezdetben egyszerűen csak nyitottá válunk olvasni a tüneteinkben. Mélyebb rétegben történő önfeltárásunk elkötelezettebb önismereti munkát igényelhet, amivel fordulhatunk erre specializálódott szakemberekhez. A szolnoki Lelki Egészség Fejlesztési Központban számtalan információt kaphatunk az egészségtudatos életmódhoz.

Felgyorsult világban élünk, szeretjük a praktikusnak hitt standardizált diétás tanácsokat, vagy a kategóriákba sorolható mozgásprogramokat, mint például a szénhidrát diéta, vagy a kardio edzés. Jó lenne, ha az egészséges életmód a polcról levehető egységcsomagokban kapható lenne, de a valóságban nincs két egyforma ember, nem mindenkinek ugyanaz az életviteli változás válik be.

Azonban ha megismered a tested működését, megértheted a szerveid válaszreakcióit bizonyos döntéseidre, ennek birtokában pedig  máskor képes leszel máshogy dönteni. Az orvosi kezelési tervek mellett kiegészítésként, nagyon jól lehet építeni a testtudatosságra a pszichológiai megküzdési stratégiákat, komolyabb betegségekből való gyógyuláshoz.

Szabad gyengéden fordulni önmagunk felé

A betegségek, az egyensúlytalanságok mindig ott jelentkeznek az életünkben, ahol nem vagyunk tudatosak, ahol nem vagyunk még gyógyultak, ahol nem érzékeljük tisztán önmagunkat. Az érzékelés lehetősége egy fejleszthető képesség, ahogy az előző cikkeimben is olvashattad. A fejlődésünknek, a jótékony átalakulásainknak, az életminőségünk pozitív irányba való elmozdulásának feltétele a tudatos jelenlét megtanulása, gyakorlása. Mert a saját testünkkel, személyiségünkkel való találkozás kulcsa ez a meglassulás, megérkezés a belső csendünkbe.

A gyengédség, az önelfogadás, az ítéletmentesség saját magunk felé gyakorolható először. Ha magunkkal rosszul bánunk, másoknak sem tudunk feltétel nélküli szeretetet adni. Önámítás azt hinnünk, hogy bármi elérhető odakinn mielőtt kapcsolódnánk magunkkal idebenn. A válaszok bennünk rejlenek, minden minket érintő és érdeklő kérdésre.

Figyelem

Az a képesség bennünk van, hogy változtatni tudjunk azon, ami nem tetszik, vagy ami nem működik az életünkben. A kérdés az, hogy felismerjük-e miért nem érhető el ez a képesség, és hogyan tudnánk felszabadítani magunkban, hogy erőforrássá válhasson? Az egészség tudatosságunk a tudatosítás gyakorlásánál indul el. Annak a felismerésében kezdődik el, hogy tudatosítjuk azt, hogy mennyire nem vagyunk tudatosak. A második lépésben elég lehet, ha nyitottá válunk változtatni ezen. És nyomába eredünk a hogyanoknak.


Ezt a cikket a Hetényi Géza Kórház Egészségfejlesztési Irodájának megbízásából készítettem. 


Hallottál már a holisztikus egészségfejlesztésről? Ha egészségügyi kihívásokkal küzdesz keress meg, segítek tájékozódni az állapotodban, és megtalálni a számodra megfelelő kulcsot ami az egészséged felé vezető megoldásokat nyitja. Amiben segíteni tudok: Egészség coaching


Olvasd el a következő bejegyzést (Önreflexió. Miért jó ez nekünk?) ha tetszett a téma, amivel foglalkozok.


Fotó: Pixabay

Tetszett? Támogasd a munkámat. Oszd meg! Köszi! 🙂

Y