Egészség coaching Veszprém

Holisztikus szemlélet- és egészségfejlesztés
– Egészség coaching –

Amikor egészségesek vagyunk, akkor a különböző életterületeink harmóniában vannak, a testi-lelki folyamataink kiegyensúlyozottan működnek. Ha az egészségedet érintő egyensúlytalanság lép fel, érdemes lehet róla beszélgetni, s közösen megtalálni, hogy hogyan lehet vele együttélni, és miben tudsz változtatni, fejlődni, gyógyulni. 

Tudatos életvezetés, hatékony egészségfejlesztés

health promotion – mint szakkifejezés egy új, forradalmi gondolkodásmódot takar a haladó szellemiségű országokban. Ez a szemlélet már tudományos tapasztalatok által is bizonyított, az egészségi állapotunk modern meghatározásában. Miszerint a betegségek kialakulásában nemcsak egyéni genetikai, és biológiai tényezők játszanak szerepet, hanem belső-lelki, és külső-szociális, társadalmi tényezők is. Ezeket a tényezőket feltárni nem biztos, hogy egyedül sikerül.

Rendszerszemléletű egészségfejlesztő szakemberként feltáró beszélgetéseket tudok nyújtani ahhoz, hogy közösen megkeressük azokat a pontokat az életedben, ahol valamilyen fejlesztő vagy gyógyító, esetleg életmódváltó megoldásra lenne szükséged. Ebben a típusú fejlesztésben én magam akkor tudok a segítőd lenni, ha a lelkedet, a képességeidet vagy az életmódodat érintő elakadásod van, minden másban kollégát fogok számodra ajánlani. 

Egészség coaching
Az egyéni fókuszú egészségfejlesztés része lehet az életvezetési kultúrának.

Valamint, akkor is fordulhatsz hozzám, ha már valamilyen kezelés alatt állsz, és jó lenne valaki aki egyben átlátja és türelmesen veled is átláttatja az egészségügyi kihívásodat. Az lehetek, aki segít priorizálni a lépéseket, menedzselni a gyógyulási folyamatodat, értelmezni és betartani az orvosi instrukciókat, megérteni az egészségügyi kifejezéseket, kezelési protokollokat, a realitásban érteni az állapotodat. 

Képességeink fejlesztése a gyógyuláshoz, saját felelősségünk!

Annak érdekében, hogy minél több lehetőséget teremthessünk önmagunk számára az egészséges élet választásához: tanulni érdemes. Megismerni önmagunkat, hogy kik vagyunk mint emberek – rendszerben nézhető komplex lényekként – saját feladatunk.

Ha vállaljuk a felelősséget a tetteinkért, és megtanulunk tudatosan, megfontoltan dönteni és cselekedni, akkor képessé válhatunk az automata pilóta üzemmódból a jelen tudatosságán át, kezünkbe venni az életünk irányítását. Az Egészség coaching által megtapasztalhatóvá válik mit is jelent a holisztikus gondolkodás, és általa megtanulhatunk hatékonyan cselekedni az egészségük érdekében.

Egyéni egészség coaching

Ebben a formában olyan strukturált, támogató kapcsolatban működünk együtt, ami segít, hogy képessé válj szemléletet váltani amikor önmagadról van szó. Nincs értelme kizsigerelni magunkat, amikor egyensúlyban is képesek lehetünk kimagasló eredményeket elérni, csak ehhez érdemes megismerni a működési mechanizmusainkat. Nem kell, hogy fizikailag és lelkileg rosszul legyünk, csak mert eredményekre vágyunk egy gyorsuló világban. Van középút!

Amikor felmerülnek:

-szorongásos zavarok (kezelhetetlen fáradtság, koncentrációzavar, memória problémák, fokozódó munkahelyi hibázás, kudarctűrő képesség romlása, alvászavar, evészavar, szenvedélybetegségek kialakulása, türelmetlenség, korábban nem jellemző konfliktuskezelési rugalmatlanság, dühkitörések, frusztrációs intolerancia stb.)

-stresszbetegségek (szívritmuszavar, magas vérnyomás, pánikbetegség, vércukor ingadozások, rendszeressé váló gyomorfájás, emésztési gondok, gyomorfekély, újkeletű fejfájásos panaszok, migrén, alvászavar, autoimmun megbetegedések, rák stb.)

érdemes hozzám fordulnod, mert kísérni tudlak a kivizsgálásaid során, vagy a kezelési protokollok betartásában. Egyéni egészségtervet tudunk együtt készíteni az egyensúlyod helyreállításához. Előfordulhat, hogy valamilyen hosszú lefolyású betegség alakul ki, és életmódváltásra van szükség. Ilyen esetekben hatékonyan tudok segíteni, véghezvinni a kezelőorvos tanácsait, és mindezt összehangolni a munkával, s az új életmóddal. Ez a folyamat hatékonyan ösztönözhet bárkit a gyógyuláshoz szükséges viselkedésváltozásra.

A kiválasztott egészség célokra fókuszálunk, s arra, hogy keresztül tudd vinni az orvos által ajánlott, gyógyuláshoz szükséges életmód változtatást, és mindezt beilleszteni az életedbe. Ha az orvostudomány mellett alternatív kezelésekben is részesülsz, segítek összehangolni a két területet. Ha pedig a számtalan elérhető kezelési gyógymód közül nem tudod kiválasztani a megfelelőt, az orvosai tanácsait szem előtt tartva támogatlak a döntésedben.

Családi egészség coaching

Bármelyik család életében előfordulhat, hogy komolyabban megbetegszik, vagy akár elbúcsúzik valaki az élettől. Felmerülhet olyan igény, hogy a család közösen dolgozhassa fel a változást, és támogathassák egymást a leli megélésekben. Teret biztosíthatok ilyen közös feldolgozásoknak. Főleg, ha egyes rokonok esetleg nem rendelkeznek érzelmi önkifejező képességekkel, de szeretnénk őket segíteni, hogy kimondhassák amit éreznek, amitől félnek, amire szükségük lenne. Facilitálni tudok ilyen beszélgetéseket. 

Családterápia
Ha megnyílunk egymás felé, mindenkinek könnyebb lesz!

A szeretteink körében felmerülő komolyabb megbetegedés kiemelt stresszhelyzetnek teheti ki a teljes családot. Lehet olyan, hogy a félelmek miatt a rokonok nem tudják mit lehet mondani, mit kérdezzenek, hogyan ajánlják fel a segítségüket. Ilyen esetekben hatékony támogató eszköz lehet, ha megtanulnak egy segítő jelenlétében beszélgetni, s közösen tanulunk olyan technikákat, melyek az érzelmek kezelésére, kiventilálásra, a kommunikáció egyensúlyba hozására és az új életvitelre irányulnak.

Jellemzőbb témák az egészség coachinghoz

-megnövekedett stresszhatásokhoz egészségtámogató életszemlélet és magatartásforma kialakítása,

-egészségorientált viselkedés és szokások integrálása az életmódba,

-egészségmegőrző gondolkodás,

-work-life balance és burnout profilaxis,

-énkép- önérzet visszaállítása súlyosabb megbetegedés esetén, diagnózis feldolgozás, reziliencia fejlesztése, újraorientáció, önmotivációs gondok, a vitalitás, az életöröm helyreállítása, és a teljesítőképesség fokozása,

-stresszkezelés és a stressz-reziliencia növelése,

-változáskezelés,

-családi egészség-menedzsment, rokonok egészségtudatosságának fokozása,

-betegségekről való együttgondolkodás, szövődmények miatti preventív felelősségvállalás,

-egészségfejlesztő gondolkodás kialakítása, holisztikus szemlélet kialakítása, ha korábban nem merült fel a komplex látásmód szüksége,

-egyensúlyzavar, alvászavar feltárása, megértése, életmódváltás.

Az Egészség coaching a rendszerszemléletű coaching kiterjesztése az egészséget, jóllétet, harmóniát érintő és az ezekkel szorosan összefüggő kérdésekre. A coaching lehetőséget nyújt családoknak vagy egyéneknek megterhelő, hirtelen felmerülő élethelyzetek mélyreható átgondolására, kérdések-, témák tisztázására, megoldási utak kijelölésére, konkrét cselekvési tervek kidolgozására és megvalósítására.

Hogyan zajlik az egészség coaching?

Az alkalmak bizalmi légkörben és munkaformában, titoktartási vállalásom mellett zajlanak. Egy alkalom 1,5 órás ülést jelent, 2-3 heti rendszerességgel. A találkozók számát meghatározza, hogy pontosan miben szükséges segítenem, de a coaching folyamatélményű, ezért hosszabb elköteleződést igényel az önismereti munkára.

További részletek és ajánlások személyes beszélgetés keretén belül, a megismerkedéssel egy időben, az igények felmérését követően történhetnek.

Hogy tudunk együttműködni?

Ha a Balaton környékén élsz, személyesen Veszprémben tudsz velem találkozni. A praxisom azonban országos, ezért Online ülésekre is jelentkezhetsz, melyek Zoom alkalmazáson keresztül zajlanak.

Az önfejlesztő belső munka folyamat jellegű, ezért érdemes az életedben egy-egy hosszabb időszakra elköteleződnöd a tanulás mellett. Ha összeszoktunk, megismertelek és hatékonynak érzed az együttműködésünket, később jöhetsz ritkábban, vagy eseti jelleggel, amikor egészségügyi elakadásod van. Ám az elején érdemes időt áldoznod önmagadra, hogy kialakuljanak az eredményekhez vezető képességeid, rutinjaid.

Terápia, kezelések, rehabilitáció

Coachingon való részvétel nem helyettesít semmilyen orvosi tanácsadást, sem lelki sem mentális sem fiziológiai terápiát, de azokat kiegészítheti. Ahol mélyebb elakadást találok, amihez nincs kompetenciám, szívesen segítem tovább a klienseket pszichológushoz, vagy terápiába.


Más kihívásod is van? Nézd meg itt, hogy miben tudok segíteni még neked.


A Blogomban még többet olvashatsz a szolgáltatásaimról, ha valamelyikre úgy érzed neked is szükséged lehet. Vagy, ha el is döntötted, hogy szeretnél velem tanulni magadról ne habozz, keress meg!

Kapcsolatfelvétel:

csetenia@gmail.com  +3630/857-65-07

Y