Pihentető alvás
Szeretet

A nyugodt és pihentető alvás út lehet a gyógyulás felé

A túlzott stressz, és szorongás az alvásra kihatással van. De van rá hatékony megoldás!

Magyarországon minden harmadik ember alvászavarral küzd.

A beszélgetés első felét (Modern kori tudattechnológia, mint stresszoldó módszer) ott hagytuk abba, hogy ez a hatékony, és nagyon egyszerűen alkalmazható technika, számtalan egészségügyi problémában kiváló kisegítő megoldás lehet az orvosi terápiás kezelések betartása mellett. Főképp a stresszoldó hatása miatt. Arról korábbi cikkekben már írtam, hogy a stressz milyen fokon játszik szerepet mind a mentális, mind a testi betegségek kialakulásában. Beszélgetőtársam Balogh Andrea meditációs tanárnő. Aki az interjú második felében egy különleges egészségfókuszú szemléletbe nyújt betekintést. Reméljük, hogy az olvasókat inspirálni tudjuk arra, hogy minél többféle módon legyen motivációjuk megismerni önmagukat.

„A pszichoszomatikus betegségek alatt általában a mentális eredetű, de testi tüneteket is mutató betegségeket értik. Valójában a legtöbb betegség ebbe a kategóriába tartozik. Szervezetünk, ha nem figyelünk rá, és hagyjuk, hogy felhalmozódjon benne a stressz és a fáradtság, előbb-utóbb benyújtja a számlát. A szervezet regenerálását általában a pihenés oldja meg, de ebben az esetben az alvás alatt nyert pihenés nem elég mély, hogy feloldja a mélyben gyökerező stresszeket. Ebben tud segíteni az általunk preferált meditáció. Egyedülálló mély pihenés hatására a legmélyebb stresszek és feszültségek is ki tudnak oldódni.” – olvasható Andreáék honlapján.


Nikoletta: Az egészséges életmód elveiről alkotott legősibb holisztikus orvosi rendszer az ókori Indiából származó ajurvéda. E szemlélet szerint mit gondolsz arról, hogy a stressz mennyire befolyásolja az egészségi állapotunkat? 

Andrea: Az ajurvéda rendszere nagyon érdekes, több ezer évre nyúlik vissza. Habár ott még nem stressznek nevezték, de mivel a tudatot és az idegrendszert, elmét és a testet egy rendszerként kezelték, tisztában voltak vele, hogy például melyik gyógynövény hogyan hat az elmére, vagy milyen viselkedési szokások segítik a hosszú távú fizikai egészséget.

Az ajurvéda-orvosok a stresszt elsősorban az idegrendszer működési problémájára vezetik vissza, az ún. „vata” elem egyensúlytalanságára. Ez a vata-minőség mindenkiben ott van, van akiben több, van, akinek kevesebb a mértéke az alaptestípusában. Amikor a testünk stressz reakción megy keresztül, a vata elem tovább emelkedik, ami rövid távon energiát ad, de hosszú távon az idegrendszerre nincs jó hatással.

Alvásproblémákat, szorongást, kreativitáshiányt és energiahiányt okozhat. A terminológia teljesen más, mint a modern élettani vagy éppen pszichológiai kutatásokban, de nagyon hasonló jelenséget írnak le. Akkoriban nem molekuláris kölcsönhatásokról és genetikáról beszéltek, mégis tudták, hogy például az ashwagandha nevű indiai gyógynövény jó hatással van az idegrendszerre. Modern kori tanulmányok azóta megerősítették, hogy az ashwagandha kb 27%-kal csökkenti a kortizol a stresszhormon szintjét.

Nikoletta: Négy évet dolgoztam az egészségügyben, rendszertelen nappalos és éjszakás műszakok között. Amikor leszámoltam a kórházból, még hosszú-hosszú évekig alvászavarom volt. Emlékszem, hogy amikor elkezdtem meditálni 5 évvel ezelőtt, fenekestől felfordult a bioritmusom pár hónap erejéig, ahogy kereste az új egyensúlyát a testem. Említetted a vata elemet, mint testi alkati minőséget. A meditációs tanáromhoz fordulva, többnyire vata harmonizáló életmódbeli tanácsokat adott. Kíváncsi voltam, és nyitott. Mindent kipróbáltam. Segített. Kibontjuk egy picit jobban ezt a testtípus témát? Hiszen sok inspiratív életviteli tanácsot találunk az ajurvédikus szemléletekben, amikből ha csak egy kicsit is megfogadunk, szinte rögtön érezzük a harmonizáló hatását.

Andrea: Ez is olyan tudás, amit mindenkinek ismernie kellene. Ha ezt a 3 elvet megértjük önmagunkban és a természetben, sokat tehetünk az egészségünkért. Használható mind megelőzésben, mind a gyógyulás segítésére. Érdemes lenne erre a témára több időt szánni, hogy le tudjuk fektetni az alapokat, de ha már felmerült, akkor nagyon röviden nézzük.

A vata elemet, ha egy szóval kellene jellemezni, akkor a „mozgás” lenne az. A bélmozgás, a idegsejtekben az idegi impulzusok mozgása, a gondolati aktivitás, vagy éppen az időjárás  „mozgása” az időjárás változás, mind vata minőség. Akiknek a testtípusában alapból több vata minőség van, természetüknél fogva mozgékonyabbak, gyorsabban sétálnak, gyorsabban beszélnek. Idegrendszeri és bélrendszeri problémák gyakori oka ennek az elemnek az egyensúlytalansága. Érzékenyebben reagálnak az erősebb inputokra vagy az időjárás változásra is.

A pitta elem egyszóval „átalakulás” vagy belső tűz. Mint a tűz, ami átalakítja a fát hamuvá. Vagy az emésztésben, ahogy beépül az étel az enzimek segítségével. Vagy az intelligencia, ami egy problémahalmazból megoldást generál. Pitta testtípusú egyének jóétvágyúak, természetes vezetők, menedzserek. Viszont a sok tűz miatt, néha ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek. Gyulladásos betegségek, fekélyek, bőrproblémák gyakori oka a pitta egyensúlyzavar.

A kapha elem pedig a „szerkezet”. Ami stabilitást ad. A föld és víz eleme dominál benne. Egy kapha típusú ember általában jóval nyugodtabb, megfontoltabb, lassabban is sétál, kicsit testesebb, hajlamosabb a súlyfeleslegre. Kitartóan halad, csak néha a motivációval vannak gondjai. Nehezen tudja saját magát motiválni, hajlamos lehet a depresszióra és a légúti problémákra, mint például az asztma. Kapha típusúaknál egy kis extra stressz vagy kávé néha még jól is jön, hogy kihozza magából a legtöbbet.

Egyensúly

Nikoletta: Az ajurvédikus-orvosok mivel holisztikus szemléletűek, ezért figyelembe veszik ezt a szempontrendszert a gyógyításban. Hazánkban egyenlőre magánrendeléseken, magánklinikákon lehet igénybe venni ilyen szolgáltatásokat. Megosztanál valamilyen ajurvédikus rövid, praktikus ötletet, amit az olvasók is kipróbálhatnak otthon? – amivel tehetnek valamit az egyensúlyi állapotukért.

Andrea: Az ajurvédában tényleg rengeteg ilyen praktikus ötlet van, de pont az a lényege, hogy függ az egyéni testtípusunktól, problémáktól, egészségcéloktól. Onnantól kezdve, hogy a saját testtípusunknak megfelelően mit, mikor, hogyan együnk, hogyan fűszerezzünk, milyen gyógynövényeket használjunk, vagy éppen milyen életvezetés, sport javasolt. Ha megértjük az alapelveket, a testtípusunkat, az esetleges egyensúlytalanságokat, tudni fogjuk mire vigyázzunk, mivel tudjuk visszaállítani az egyensúlyt mielőtt még megjelenne a betegség.

De ha mégis valamit kellene mondanom, amit mindenki elkezdhet már ma este és viszonylag azonnal érezhető hatása lesz holnapra az az, hogy feküdjünk le este 10 óra előtt. Sokaknál ez most elcsúszott a karantén időszaka alatt, pedig nagyon fontos az immunrendszerünk érdekében is. Az ajurvéda szemlélete szerint ugyanis, a 22 és 6 óra között eltelt időszak támogatja az összes szervünk, és idegrendszerünk regenerálódását a leginkább. S ha reggel, még ebben az intervallumban történik a felébredés, akkor sokkal energikusabbak, frissebbek leszünk, mintha később kelnénk.

Nyugodt alvás

Nikoletta: Az egészségtudatosságunkhoz nagyban hozzájárulhatunk, ha olyan életvitelt folytatunk, ami támogatja a testi – lelki egyensúlyban maradást. Beszéltünk arról, hogy a meditáció segíti a mentális, és az idegrendszeri stresszoldást. Míg az étkezésünkben követhetünk kifejezetten olyan szemléletet, ami támogatja a belső fiziológiai egyensúly megteremtését. Milyen életterületen van szükség még szerinted arra, hogy változtassunk, és tegyünk az egészségünkért?

Andrea: Sajnos a stressz előbb-utóbb az alvást is kikezdi. Azt vettük észre, hogy sokan küzdenek valamiféle alvászavarral. Nehezen alszanak el, vagy gyakran megszakított az alvásuk, vagy nem ébrednek kipihenten, boldogan. Szinte nincs olyan szervünk, amire ez ne hatna ki. Ráadásul fáradtan általában könnyebben stresszelődünk, és csak tovább gyűrűzik a folyamat. A legfontosabb, hogy megértsük, hogy a fejlődésnek „két lába” van: pihenés és az aktivitás. Ennek a megfelelő egyensúlya, aránya fontos. Komolyabb terhelés esetén pedig kifejezetten javasolt lenne, hogy legyen elegendő és hatékony pihenés. Bioritmusunk így egyensúlyban tud maradni, még komolyabb aktivitási szintek mellett is.

Nikoletta: Aki pedig szeretne komolyabban utána olvasni a tudományos eredményeknek, akkor a honlapotokon számtalan hivatalos kutatási összefoglaló, könnyen áttekinthető diagramok, pontos referenciák találhatóak. Az oldal elérhetőségét a LEK munkatársai szívesen továbbítják az olvasóknak, érdeklődés esetén. Andrea, köszönöm szépen a beszélgetést, bízom benne, hogy felkeltettük az érdeklődést, és ebben az évben nagyon sokan fognak lépéseket tenni a stresszoldás felé.

Andrea: Én is köszönöm az interjút. Az idei év kihívásai mellett, minél több stresszoldási lehetőséget kívánok a kórház dolgozóinak, és a betegeknek mihamarabbi egyensúlyra találást.


Ezt a cikket a Hetényi Géza Kórház Egészségfejlesztési Irodájának megbízásából készítettem. 


Nem szeretnél lemaradni a Blog bejegyzésekről? Iratkozz fel jobb oldalt (mobilon a bejegyzés alatt), és értesítést küldök neked ha újabb cikk kerül fel az oldalra. 


Fotók: Pixabay

Tetszett? Támogasd a munkámat. Oszd meg! Köszi! 🙂

Y