A csodák tanítása csoport
Cikkek

A csodák tanítása megszólal

A csodák tanítása könyv azért jött létre, hogy elősegítse az egyéni tanulást.

A könyv három részből áll:

  • a 765 oldalas Törzsszövegből,
  • az 532 oldalas, tanulóknak szóló Munkafüzetből,
  • és a tanítók munkáját segítő, 98 oldalas Kézikönyvből.

„Hogy az egyes tanulók milyen sorrendben és hogyan tanulmányozzák az egyes részeket, az csakis az egyedi igényeiktől és beállítottságuktól függ. A Kurzus alaposan átgondolt, mind elméleti, mind gyakorlati szinten, lépésről lépésre kifejtett tanmenettel bír, amely az elmélettel szemben a gyakorlatot, a hittudománnyal szemben pedig a tapasztalást helyezi előtérbe. Mint azt ki is mondja, „egyetemes teológiát ugyan nem lehet megalkotni, az egyetemes tapasztalás nem csupán lehetséges, de szükségszerű is” (Kézikönyv, 79.oldal).

A csodák tanítása keresztény nyelvezetet használ

Ám a Kurzus egyetemes, spirituális témákkal foglalkozik és többször is kijelenti, hogy ez az út csupán az egyetemes tanrend egy lehetséges változata. Számos egyéb módszer létezik, amelyek csupán formájukban térnek el egymástól, végül minden út Istenhez vezet.

A Törzsszöveg sok pszichológiai eszmét tartalmaz

A javarészt elméleti jellegű Törzsszöveg fekteti le a Kurzus gondolati rendszerének alapjait képező fogalmakat. A benne található eszmékre épülnek aztán a Munkafüzet gyakorlatai. A Munkafüzet gyakorlati alkalmazása nélkül a Törzsszöveg javarészt csak elvont fogalmak gyűjteménye marad, és nem teljesítheti be a Kurzus fő célját, a gondolati folyamatok visszafordítását.

A Munkafüzet 365 gyakorlatot tartalmaz

Az év minden napjára egyet. Mindazonáltal nem szükségszerű ebben a tempóban végigvenni az egyes gyakorlatokat. Akár több napig is elidőzhetsz egy-egy számodra különösen szimpatikus gyakorlatnál. Instrukcióink csupán arra kérnek, ne akarj napi egy gyakorlatnál többet elvégezni. A második rész elején található bevezető külön kiemeli a Munkafüzet gyakorlati jellegét. Sokkal inkább az alkalmazás által megszerzett tapasztalatokra, mintsem a spirituális célok iránti előzetes elkötelezettségre helyezve a hangsúlyt:

A Munkafüzetben található eszmék némelyikét meglehetősen nehezen hiszed majd el, másokat pedig kifejezetten megdöbbentőnek találsz majd. Ez azonban nem számít. Csupán arra kérlek, hogy az útmutatásoknak megfelelően alkalmazd ezen eszméket, nem pedig arra, hogy ítéletet alkoss róluk. Csak arra kérlek, hogy használd őket. A használatuk ruházza majd fel számodra őket jelentéssel, és az mutatja majd meg igaz mivoltukat. Ne feledd, nem kell elhinned ezen eszméket nem kell elfogadnod, még arra sincs szükség, hogy örömmel fogadd őket. Lesznek olyan gondolatok is, amelyekkel szemben kifejezetten ellenállást tanúsítasz. Ez azonban nem számít, és nem csökkenti a hatékonyságukat. Azt azonban nem engedheted meg magadnak, hogy a Munkafüzetben szereplő gondolatok közül ne alkalmazd valamelyiket, azaz bármi is a reakciód, rájuk használd őket, ennél többre nincs is szükség. (Munkafüzet 2. oldal)

A Kézikönyv válaszokat ad neked

Végezetül a kérdésfelelet formában írt Kézikönyv választ kínál a tanulók által leggyakrabban feltett kérdésekre, valamint tisztázza a Kurzus által használt legfontosabb kifejezéseket. A Törzsszöveg elméleti keretein belül magyarázza őket.

A Kurzus nem igyekszik befejezettnek feltüntetni magát, és a Munkafüzet gyakorlatainak sem az a céljuk, hogy minden további gyakorlást fölöslegessé tegyenek. A végén minden tanuló kettesben marad a saját Belső Tanítójával, Aki Saját belátása szerint irányítja majd a tanuló további előrehaladását. Bár a Kurzus hatóköre sok mindenre kiterjed, amint azt a Munkafüzet végén is kijelentjük, a tudás soha nem korlátozható egyetlen véges formára.

E Kurzus csupán a kezdet nem a vég, nincs több egyedi lecke és tanítás, mert többé már nincs szükség rájuk. Elég, ha az Istenért és énedért szóló hangra figyelve elvonulsz a világtól, hogy felleld a valóságot. E Hang irányt ad majd erőfeszítéseidnek, pontosan megmondva mit tegyél, hogyan irányítsd elmédet, és mikor járulj elébe csendben, az ő biztos útmutatásáért folyamodva. (Munkafüzet 529. oldal)”

Ezek a sorok A csodák tanítása című könyvből lettek átemelve, hogy megismerkedhess a struktúrájával. Ha pedig még mindig nyitott és érdeklődő vagy, hallgasd meg miről is szól pontosan ez a könyv, a következő felvételen felolvasom neked.


Iratkozz fel a Youtube csatornámra, ha szeretnél még több részletet meghallgatni a könyvből.


Egész évben, 2 hetente tartok Csodák tanítása tanulócsoportot online. Ha szeretnéd az otthonod kényelméből megtapasztalni a csoportmunka motivációs erejét, tarts velünk te is.


Fotó: Pixabay

Tetszett? Támogasd a munkámat. Oszd meg! Köszi! 🙂

Y